Med en bottensug är det enkelt att hålla poolen ren, och till spabad kan de vara särskilt behändiga. Se våra utvalda produkter nedan.

GRE action vac

Bottensug Action Vac | GRE

Bottensug på batteridrift som passar mindre pooler. Kan även användas för att rengöra delar av större pooler. Gör även jobbet på kanterna och i pooltrappan.

 • Batteridrift – en och en halv timmes rengöring per laddning
 • Huvud som är utformat för att lättare rengöra poolens hörn
 • Batteriat laddar fullt på ca fyra, fem timmar

2 784:-

Läs mer


Bottensug Electric Vac | GRE

Trådlös bottensug av GRE. Anpassad för enkel och effektiv rengöring av poolväggar och golv. Inga slangar eller kablar – det är bara att ladda upp batteriet och köra igång.

 • Inga kablar eller slang
 • Passar bäst för dig med markpool
 • Ingen renare behövs

1 669:-

Läs mer


GRE stic vac pooldammsugare

Bottensug Stick Vac | GRE

Smidig och lätthanterlig bottensug som dessutom är trådlös. Den är dessutom lättviktig, vilket ytterligare bidrar till att göra det enkelt att rengöra golv och väggar i poolen. Är framtagen för ett maxdjup på 120 cm.

 • Lättviktig och smidig
 • Batteridrift – inga kablar under städningen
 • Enkel att montera – inge verktyg behövs.

1299 :-

Läs mer


GRE pool och spa pooldammsugare

Bottensug Pool och Spa Vac | GRE

GRE´s modell för dig med spa och demonterbar pool. Enkel att hantera med sin slimma design och lätta vikt. Trådlös – inga kablar i vägen under städning.

 • Ingen renare behövs för drift
 • Batteridriven och trådlös
 • Framtagen för spa och demonterbara pooler

929 :-

Läs mer


se alla pooldammsugare

köpa teststickor till pool

rengöring utan klor

välja poolrobot

Bottensug spabad & pool

En bottensug används för att rengöra poolens botten. De finns i olika utföranden med varierande kapacitet och effektivitet som lämpar sig för olika poolstorlekar och pooltyper. Trådlösa och batteridrivna används ofta till spapad och mindre pooler, men kan också användas för att rengöra delar av större pooler.

Vilken modell passar din pool bäst?

bottensug spabad och pool

Faktorer att jämföra innan köp

Din budget, pooltyp och poolstorlek är saker du bör ha i åtanke innan du slår till.

Poolstorlek

Har du en liten pool blir en kraftig bottensug överflödig. Sikta på en modell som är anpassad för din poolstorlek. Du undviker då…

 • … att betala för mycket.
 • … onödigt mycket hantering, till exempel stor filterpåse, förvaring etc
 • … att hantera en onödigt lång slang.

Dessutom blir den bekvämare att använda när den är i rätt storlek. En bottensug för en liten pool är ofta lite mer kompakt, har en kortare slang och är enklare att manövrera i trånga utrymmen. En annan aspekt är att en mindre och mer kompakt variant med kortare slang är enklare att hantera för barn, äldre och andra fysiskt svagare personer.

 pooldammsugare med skaft

Inomhuspool eller utomhuspool?

En bottensug kan användas både för inomhuspooler och utomhuspooler – men klart är att det finns modeller som passar bättre för det ena eller det andra.

En modell som är anpassad för utomhuspooler tenderar att vara lite kraftigare, med en större filterpåse som kan hantera den lite större mängd skräp som hamnar i utomhuspooler. Dessutom är pooler utomhus ofta större, så det kan vara läge att köpa en bottensug med en lång slang.

Inomhuspooler är inte lika utsatta för så grov smuts som utomhuspooler här. De tenderar också att vara mindre i storlek. Har du en inomhuspool, typ spabad, kan det lämpa sig bäst att köpa en mindre modell som är lätt att förvara och enkel att hantera. För utomhuspooler bör nog kapaciteten och effektiviteten vara en högre prioritet.

Önskvärda egenskaper hos en bottensug för inomhuspooler och spabad

 

 • Formen. En bottensug för inomhusbruk får gärna vara kompakt och lätt att stoppa undan. Förvaring kan vara lite mer av ett bekymmer inomhus än utomhus.
 • Slangen. Slangen bör vara tillräckligt lång – men inte för lång så att det blir besvärligt. Inomhuspooler har ganska ofta trångt med utrymme runtomkring, och slangen ska också behöva förvaras någonstans.

  Ett annat alternativ är att köpa en variant utan slang, vilket passar bäst för mindre pooler, som inomhuspooler ofta är.

 • Gärna batteridriven. Visst kan batteridrivet fungera väl för både inom- och utomhusbruk. Små, batteridrivna modeller kan dock komma särskilt väl till hand för inomhuspooler. De är enkla att ta fram för snabb och enkel rengöring – och krångligare än så behöver det inte vara om du har en liten pool. Efter städning är det bara att sätta batteriet på laddning.
 • Designen. En del skulle anse att designen är av större vikt när det gäller inomhusstädning. Vill du att den ska stå framme i poolrummet eller spat så får den också gärna vara snygg. Ser den bra ut minskar dessutom behovet av att stuva undan den efter varje städning.

Önskvärda egenskaper hos en bottensug för utomhusbruk:

 

 • pooldammsugare som rengör poolen

  Sugkraft. Utomhuspooler är ofta större och ställer högre krav på bottensugens kapacitet. Sugkraften mäts i antalet liter per timme som den hinner ta in. Sugkraften hittar du normalt i produktbeskrivningen om du handlar i en e-butik.

  Som referens kan nämnas att 90 – 120 liter i timmen funkar bra för mindre pooler, och att den kraften kan användas för att rengöra delar av större pooler. För en lite större utomhuspool bör du minst ha det dubbla. Dock finns det modeller med betydligt bättre sugkraft än så som kan övervägas för den som har en utomhuspool.

 • Filtret. Utomhuspooler drabbas av betydligt grövre smuts än inomhuspooler. Här finns det risk att löv, kvistar, pollen och kanske till och med sand skräpar ned poolen. Ligger din pool på en känslig plats så är det bra att satsa på en bottensug med god filterkapacitet. Filtret bör vara stort, men samtidigt finmaskig för att även kunna få bort mindre skräp.

Bräddavlopp eller batteridrift?

De vanligaste varianterna att se på marknaden är antingen de som ansluts i poolens bräddavlopp, eller de som går på batteri.

En bottensug som ansluts till poolens bräddavlopp suger upp smuts och skickar det genom poolens eget filter. Det kan passa bra för pooler som har mycket skräp och som smutsas ned med korta mellanrum.

Medan det förvisso är ganska enkelt att använda en modell som ansluts till bräddaavloppet, så är en handhållen bottensug på batteridrift enklare. Det sistnämnda passar bäst för dig som har en mindre pool typ spabad, alternativt en större pool men som inte ligger på en utsatt plats (till exempel inomhus eller under tak utomhus).

Effekten (W) är inte allt

När du tittar på en bottensug hos e-butiker ser du ofta att effekten (W) anges i produktbeskrivningen. Medan det förvisso kan vara relevant som en slags referens, för att få en förståelse över hur kraftfull den är, så är det inte bara Watt-talet som avgör hur bra den faktiskt kommer vara på att rengöra poolen.

Antalet W bör inte vara för lågt, men det kan rekommenderas att hellre leta efter en bottensug med ett okej Watt-tal och som uppfyller behoven av sugkapacitet och filterstorlek, snarare än att stirra sig blind på effekten.

Alltså: W kan vara viktigt – men titta hellre på sugkapacitet och filterstorleken först.

en pooldammsugare i vatten

Bottensug eller poolrobot?

Den största skillnaden mellan en bottensug och en poolrobot är att en poolrobot städar automatiskt. Den förstnämnda är handhållen och du behöver själv se till att allt skräp och smuts sugs upp.

Så varför inte bara köpa en poolrobot, då? En anledning till att en manuell modell kan vara det bättre valet är att poolrobotar är ganska dyra, generellt. Förvisso finns det billigare modeller runt tusenlappen, men de robotar som får goda recensioner och omdömen ligger som regel på minst 6 000 – 7 000 kronor, men kan lätt kosta det dubbla också.

Dessutom så kan det vara svårt att motivera en poolrobot om man har en liten pool. Städbehovet kanske helt enkelt inte är så stort att det kan motivera automatiserad rengöring. För små pooler kan det också vara mindre tidskrävande att köpa en liten, handhållen, batteridriven bottensug och sköta rengöringen för hand.

Tips: Läs mer om poolrobotar här. 

Frågor och svar

Kan en bottensug användas för att få upp grövre smuts, som löv och små kvistar?

Ja, men se till att välja en variant med ett stort filter om din pool är utsatt för mycket smuts. Filtret bör dock samtidigt även vara finmaskigt, så att även det minste skräpet fångas upp.

Vilken sugkraft bör jag leta efter?

Runt 70 – 120 liter per timme kan passa för mindre pooler. För medelstora pooler bör du ha lite mer kraft än så. För stora pooler bör du ha minst det dubbla, men gärna mer

Vilken budget behöver jag?

Det beror på många faktorer, givetvis. Har du en stor utomhuspool som ligger på en utsatt plats (till exempel nära träd) så behöver du en kraftig bottensug med stort filter, bra sugkapacitet och god effekt. Har du en liten spapool inomhus så räcker det med en liten och batteridriven variant för att fixa jobbet. Räkna med allt mellan ett par hundra och tre, fyra tusen kronor.