funktioner på pooldammsugare

De ”bästa” poolrobotarna har en mängd olika funktioner som underlättar för rengöring av poolen. Men fler funktioner innebär i regel även högre pris. För att välja rätt modell är det alltså viktigt att se på det egna behovet och förstå vilka funktioner som finns att välja på.

I test av poolrobotar används ofta följande faktorer för att påvisa vilka som är bäst inom olika kategorier.

  1. Poolens utformning

Rund eller fyrkantig? Utformningen av kanterna kan ibland avgöra val av modell. Det kan exempelvis nämnas att roboten primärt är skapad för att rengöra runda pooler. Om inget anges bör poolroboten kunna användas för bägge dessa poolformat.

  1. Kapacitet – Storlek

En av de mest avgörande faktorerna är poolrobotens kapacitet. Begränsningar kan både finnas utifrån antal kvadratmeter samt hur djupt den kan arbeta.

  1. Rengöra väggar

Ska enbart golvet rengöras kan en enkel och mindre poolrobot väljas. Att välja en som kan klättra upp på väggarna innebär däremot betydligt mer rengöring och bekvämlighet. Detsamma gäller om den kan rengöra trappsteg.

Just denna punkt kan vara värd att lägga lite extra tid på. Även om tillverkaren anger att roboten kan ”städa hela poolen” bör videorecensioner på Youtube, eller andra åsikter, sökas upp. Det är inte sällan som tester visar att inte exakt hela poolen verkligen rengörs.

  1. Filterkapacitet

Filterkapacitet påvisar hur mycket smuts som modellen kan hantera innan den behöver tömmas. Det är primärt viktigt om poolen ligger en bit från hemmet.

  1. Vikt

Ibland behöver roboten lyftas ner och upp från poolen. Vikt är oftast inte en avgörande faktor men för de som har svårt att bära tyngre saker kan det vara helt avgörande.

  1. Styrning via enhet

De nyare och mer tekniskt avancerade modellerna kan styras via WiFi eller Bluetooth. Detta istället för att samtliga inställningar ska göras direkt på enheten. Bekvämt och enkelt eller onödigt? Det beror självklart på hur många inställningar som förväntas ändras under en säsong.

  1. Sensorer och smart navigering

De allra billigaste modellerna kan ha en svaghet i navigeringen. De fastnar lättare och ”räknar inte ut” hur den ska ta sig därifrån. Detta på samma sätt som allt för billiga robotgräsklippare agerar. Detta problem uppstår extremt sällan på testvinnare och tekniskt avancerade modeller.

  1. Programutbud

Vanligtvis sker rengöring löpande, exempelvis på morgonen, när inte poolen används. Men det finns i regel flera olika program och inställningar som kan ske. Finns önskemål om ”snabbprogram”, likt en diskmaskin, bör detta kontrolleras inför köp.

  1. Med kabel eller kabelfri

Ska den drivas av elkabel eller batteri? Fördel med kabel är självklart att den inte behöver laddas utan kan arbeta automatiskt under hela sommaren utan något underhåll. Samtidigt skapar batteri större flexibilitet. Detta inte minst om poolen är en bit från hem/garage och kabel därmed behöver dras längre.

  1. Bäst i test – eller inte?

Det är självklart bekvämt att luta sig mot tester och välja en poolrobot som fått bäst i test. Men läs dessa tester noga för att förstå vad som ligger bakom de olika betygen. En poolrobot kan exempelvis fått högre betyg tack vare att den är sladdlös medan det för dig är omöjligt att välja en modell utan sladd…

 

10 funktioner hos poolrobotar