Smart-Kleen Nitro

 

Till Butik

Smart-Kleen Nitro är en lättviktig pooldammsugare med Direct-Drive motor som ger en god drivkraft. Filterpåsen är extra stor, samtidigt som ett Quick-Drainsystem gör den mycket enkel att ta upp och ner ur vattnet.

Den här pooldammsugaren kännetecknas kanske bäst av sin användarvänlighet och stora filterkapacitet. Helt felfri är den dock inte. Youtube-kanalen Patio, Lawn & Garden, med flera, har testat den.

Marknadsförs inte längre – Se komplett utbud här hos Gardenstore

 Youtube-recensentens åsikter verkar stämma ganska väl överens med hur det ser ut på Amazon.com, där pooldammsugaren fått tre och en halv stjärna i betyg av närmare 300 omdömen. Det som höjer den är att folk har en riktigt bra användarupplevelse när den är ny – det som sänker den är att den, för vissa, får problem efter en längre tids användande. Det här tar även Patio, Lawn & Garden upp i sin video.

Klarar även större utmaningar

I Youtubevideon ser recensentens Nitro ut att göra ett bra jobb med poolens botten. I början ses pooldammsugaren effektivt suga upp smuts och damm. När den får tampas med en större smutsansamling i mitten av bassängen, tar Nitro sig igenom även den utmaningen relativt väl. 

När recensenten nästan har kört ett program återvänder han till poolen för att se resultatet. Överlag är han nöjd, även om det finns små fläckar av smuts lite här och var. Troligen kan dessa mindre ansamlingar lösas genom att helt enkelt köra en till rengöringscykel.

Gör jobbet – men hur länge?

Han avslutar videon med att berätta att han är nöjd med pooldammsugaren – så länge inga mekaniska problem uppstår. Vidare påpekar han att andra har haft problem med den på lång sikt.

Tittar vi på omdömena på Amazon.com är det flera som håller med honom. Av 286 omdömen är det en fjärdedel som endast ger 1 av 5 stjärnor. Kommentarerna är ganska lika varandra. En signatur skriver att pooldammsugaren ”inte ens räckte en säsong”. Han utvecklar:

”Propellern börjar rotera, och dammsugaren slås igång, men sedan händer inget mer”.

Vidare berättar han att han inte ens får kontakt med leverantören. En annan signatur skriver att den gick sönder tre gånger inom ett år. Han berättar att han fick den lagad tre gånger enligt garantin, men att han är bekymrad över att garantitiden snart tar slut (dessutom tog varje reparation två veckor).

Bristande mekanik – eller dålig skötsel?

Tittar man i manualen finns rätt höga krav på maskinens underhåll. Faktum är att historien bakom de negativa kommentarerna är okänd, och möjligheten att dammsugaren inte skötts om ordentligt finns givetvis. Till exempel:

  • Det står tydligt i manualen att en god poolkemi är en förutsättning för att garantin ska gälla, och således också en förutsättning för att dammsugaren ska trivas i vattnet. Till exempel ställs det krav på PH-värdet, som ska vara mellan 7,2 och 7,8.
  • Rengöring av filterpåse. Filterpåsen ska städas efter varje användning. Visserligen inget som påverkar mekaniken i sig, men en annan signatur klagade på att nya filterpåsar behövde köpas för ofta. Sannolikt kan frekvensen minskas om den sköts om ordentligt.

Förutom de negativa kommentarerna finns många nöjda som har använt pooldammsugaren under en lång tid. Kanske är det alltså dålig skötsel som är boven i dramat?

Fördelar och nackdelar

Utifrån videorecensionen samt en uppsjö av kommentarer från köpare kan vi lista ett par vanligt förekommande för- och nackdelar.

Fördelar

  • Liten och lättviktig. Ingen pooldammsugare väger särskilt mycket i vattnet. Problemet blir när de ska tas upp på land. Tack vare en relativt låg vikt (8 kg) samt ett Quick-Drainsystem som snabbt tömmer den på vatten, är den enkel att hantera.
  • Lätt att komma igång med. SmartKleen Nitro behöver inte anslutas till ett befintligt filtersystem. Istället kopplas den helt enkelt in i vägguttaget. Flera kunder berömmer den för dess enkelhet.

Nackdelar

  • Många upplever problem efter en tids användande. Som nämnt ovan är det många som upplever problem med den efter en tids användande. Oavsett om det beror på bristande mekanik eller dålig skötsel, får det här sättas som en nackdel. Om det är skötseln som är problemet, förefaller den i sådana fall ha ett underhållsbehov utöver det vanliga.
  • Flytkabeln trasslar sig. Det råder delade meningar kring flytkabeln. Som synes i Youtube-videon som länkas lite högre upp i videon, trasslar den sig lite grann, men inte så att det hindrar pooldammsugaren i sin städning. En del talar dock om att detta förstör användarupplevelsen, medan andra säger att de inte har några problem alls med detta.