Den största skillnaden mellan en pool och ett spabad är storleken vilket även påverkar hur rengöring sker. Det viktigaste är att det sker regelbundet då det innebär en betydligt enklare rengöring än om man väntar för länge. De tre delarna i ett spabad som kan behöva rengöras är:

• Filtret
• Pumpen
• Värme- och massagesystemet

Rengöring i poolen

För att få bort smuts från botten, trappan och sittyta kan en pooldammsugare för spabad användas. Dessa liknar handhållna dammsugare och finns i flera olika utföranden och storlekar. En del är exempelvis batteridrivna och samlar smutsen i en påse medan vissa andra kopplas till poolens avlopp.

(Denform till Spabad och Pool – Bäst i Test enligt Bygghemma.se)

Torka av vattenlinje

När vattnet töms ut uppstår mycket ofta en vattenlinje där ytan tidigare varit. Linjen torkas bäst bort med en microtrasa. Generellt behövs inte medel för denna rengöring.
Byte av vatten
Generellt rekommenderas att vattnet byts ut med ett intervall på 3 – 4 månader. Detta förutsatt att det finns fungerande pump och filter som håller vattnet rent däremellan.

(Pooli Aquastar 5, Bäst modell när Testkungen jämför jacuzzi)

Filter

Är det engångsfilter som används ska dessa inte rengöras. Istället ska de bytas ut enligt medföljande instruktioner. Är det ett permanent filter kan det rengöras med så kallade ”Filter Cleaner”. Det är rengöringsmedel som exempelvis sprayas på filtret och får verka innan medlet tas bort med kraftig vattenstråle. Vid rengöring av filter behöver detta generellt tas bort från sin plats och därmed rengöras separat.

Klor

Med tillförsel av klor, samt kontroll med PH-stickor, bör vattnet ha ett PH-värde på 7 – 7,4. Det finns flera olika slags klor att använda beroende på hur spabadet används. Genom att hålla PH-värdet på denna nivå minskas risken för att vattnet snabbare ska smutsas ner och behöva bytas.

(Veckoklor Multifunktion – 3 kg veckoklor som sakta löses i vattnet)

Rörsystem

Även rörsystemet behöver rengöras regelbundet även om det inte behöver ske lika ofta som själva baddelen. Hudrester, smuts och hår kommer att sköljas ut i rören vilket efter en längre tid kommer innebära att rören för en glansig yta. Denna yta kallas för biofilm och om den uppstår bör rengöring ske av rörsystemen. Enklast är att utgå från att dessa system rengörs en gång per år, exempelvis efter säsong.
Till denna rengöring finns speciella medel som hälls i vattnet när spabadet är helt fyllt. Kom ihåg att aldrig bada i vatten med detta medel tillfört. Följ sedan instruktionerna på flaskan då det kan skilja något mellan olika rengöringsmedel. I korthet kommer medlet att rengöra alla rör när vattnet töms ut.

Rengöra jacuzzi / spabad