duschvägg rengöring

En poolrobot eller pooldammsugare är näst intill ett måste för att hålla ren poolen. Men när det kommer till ”tillbehören” till poolen sker rengöring inte lika automatiskt. En stor del av de som har en pool har även en dusch med duschväggar av glas eller plast. Även dessa väggar behöver göras rent regelbundet. Här följer några tips på vägen:

  • göra rent med skrapa
    Skrapa från Menu

    Kalkavläggningar kommer att uppstå. Detta efter en kortare eller längre period. Hur lång tid det tar beror främst på hur hårt vattnet är där du bor. Skrapa av vattnet från duschväggen när du är klar och torka av det med en torr trasa.

  • Blir det kalkfläckar tas detta enkelt och miljömässigt bort med ättika.

Börja med att ta 1dl ättika (hushållsättika går att köpa i vanliga matvarubutiker)

Häll ättikan i en kastrull och värm sakta upp det till ca 50 grader.

Ta en mjuk trasa och fukta den med ättikan.

Dra lätt med trasan över den yta som har kalk. I detta moment bör man vara extra försiktig så att inte vätskan kommer på plast, profiler, beslag eller liknande. Detta eftersom det kan skapa märken.

Låt ättikan ligga och verka mot kalken i cirka fem minuter.

Ta en ny trasa och skölj den i ljummet vatten.

Torka bort ättikan med denna ljumma trasa.

Visar det sig att inte allt kalk har försvunnit (men att det gett viss effekt) kan behandlingen göras flera gånger.

Svårt att få bort?

Köp rengöringsmedel i matvarubutik som är speciellt framtagen för att ta bort kalk. Dessa är ofta mycket effektiva men kan i vissa fall innehålla ämnen som inte är bra för miljön. Välj i första hand miljömärkta produkter och använd sparsamt med medel.

Att använda ättika på egen hand är enkelt och väldigt billigt. Men behövs starkare medel kan dessa väljas bara man tänker på sin och andras miljö och köper miljömärkta produkter.

Göra ren duschväggen