Den första investering som vi gjorde för att hålla poolen ren var en effektiv robotdammsugare. För mig ett måste även om jag vet de som rengör manuellt och lägger ner rejält mycket tid på det. Men räcker dammsugaren för att hålla rent i poolen? Inte helt. Iallafall inte om man har en gräsmatta och träd i närheten. Som ni kanske sett har vi lagt ett trädäck runt hela poolen. Det handlar inte bara om att det är skönt att gå på och enkelt att ställa ut utemöblerna på utan också för att hålla borta gräset.

Ett par vänner valde istället att placera utomhuspoolen mer ute i trädgården och då är det bara någon decimeter från poolkanten till där gräsmattan börjar. I teorin är inte gräset något problem i sig – så länge det inte klipps. Men klippas behöver det. Det är när gräset klipps som det väldigt lätt blåser ner i poolen. Det gäller därför att hålla det kort och klippa det ofta. På så vis blir det minimalt av gräs som ”yr omkring” när klippning sker.

Ett bra alternativ är att välja en robotgräsklippare. Man slipper själv kämpa mot gräset men framförallt kan man ställa in hur kort gräset ska vara. I och med att den klipper dagligen behöver gräset aldrig få någon nämnvärd längd. Fördelarna är alltså fler än att det blir mindre gräs i poolen. Tack vare att priserna har gått ner kraftigt sedan de lanserades för några år sedan har även allt fler fått upp ögonen för denna möjlighet att hålla trädgården fin.

Har man valt att ha poolen vid gräsmattan bör man alltså leta efter den bästa robotgräsklipparen utifrån de behov man har. Gärna en klippare som tar sig nära poolkanten och som har ett tillräckligt stort batteri för att kunna klippa hela gräsmattan på en gång. Men självklart bör man även ta hänsyn till hur kuperad resterande del av gräsmattan är och andra faktorer som kan vara avgörande i val av klippare.

Så först pooldammsugare – sen robotgräsklippare – vad blir nästa lilla robot i jakten på den perfekta poolupplevelsen?

Hålla rent kring poolen