Glasfiberpooler finns i många olika storlekar och former, är relativt enkla att underhålla och kräver ingen avancerad gjutning. Trots det finns flera saker att tänka på inför ett köp.

Tänk exempelvis på hur den ska värmas upp, vilken typ av pooltak- eller skydd som ska väljas samt vilka typer av markarbeten som kommer vara nödvändiga för att få poolen på plats.

1. Storlek och form

Glasfiberpooler är helgjutna, vilket gör att det inte går att påverka vare sig storlek eller form när köpet väl har gjorts. Poolerna finns däremot i många olika storlekar och former och dessutom med olika utformningar när det kommer till trappor och sittplatser. Valet av modell är förstås viktigt för att familjen ska kunna njuta av härliga bad en lång tid framöver så ett tips är att kolla på och jämföra olika modeller.

(Bildkälla: Villanytt.se)

2. Uppvärmning av glasfiberpool

Glasfiberpooler har en viss isoleringsförmåga men för att förlänga den annars ganska korta badsäsongen som erbjuds i Sverige kan det vara bra att fundera över uppvärmningen. Ett pooltak hjälper till att hålla vattnet varmt och för glasfiberpooler finns även speciella poolkit – innehållandes isolering som monteras på utsidan innan marken fylls igen.

För att förlänga säsongen ytterligare kan det vara nödvändigt med någon form av värmepump, som ser till att det alltid är behaglig badtemperatur i vattnet.

3. Rengöring och underhåll

En glasfiberpool är relativt enkel att underhålla och hålla ren men det är förstås viktigt att sköta om den noggrant redan från början för att hålla den i gott skick. För den glasfiberpool med integrerade trappsteg kan det till exempel fungera bra med en pooldammsugare, eftersom det blir enkelt att komma åt alla hörn och skrymslen.

Läs även: Så håller du poolen ren

GRE action vac

(Bildkälla: Gardenhome.se)

4. Val av pooltak till glasfiberpool

Enligt Boverkets byggregler krävs pooltak- eller skydd vid vattennivåer som överstiger 20 cm så någon form av skydd är nödvändigt för den som har en pool. Ett tak eller skydd ger dock inte bara en ökad säkerhet – det hjälper även till att hålla värmen i vattnet och förhindrar samtidigt att smuts och skräp kommer ner.

När det kommer till pooltak- eller skydd finns mycket att välja bland och det finns flera saker att tänka på inför valet. Olika material har olika egenskaper så om det till exempel är viktigt att hålla värmen kvar i poolen krävs en modell med god isoleringsförmåga.

5. Markarbete

Eftersom en glasfiberpool levereras i ett enda stycke behövs ingen gjutning men däremot behöver marken grävas upp där poolen ska vara – något som i sig kräver flera olika moment. Det är fördelaktigt om den tänkta markytan redan är plan för att slippa ett omfattande arbete med att jämna ut den.

Själva grävningen är också ett stort arbete och det är bra att tänka på att det finns en risk att stöta på patrull. Finns berg under marken kan det till exempel bli nödvändigt med sprängningar. Tänk också på att jorden ska forslas bort och att det är vanligt att delar av området kommer behöva återställas när grävningen är klar och poolen på plats.

Glasfiberpool – 5 saker att tänka på